REN SMAK er en forening med bønder, gartnere og bakere som lever og ånder for å produsere råvarer eller tilvirke mat som skal få frem den rene, gode smaken. Vi selger våre råvarer og produkter på gårdsbutikker, utsalg, bakeri, markeder og REKO-ringer i Lier, Drammen, Asker og Bærum.
Vi har og produsenter som selger juletrær, blomster i sesong og interiørvarer. REN SMAK ønsker flere medlemmer i foreningen.
Matsikkerhet og kunnskap
God mat skal være ærlig. Du skal vite at smaken i en råvare ikke er tilsatt for å bli noe annet enn det opprinnelige er. Du skal vite hvor maten blir produsert, at den følger alle forskrifter og er sikker.
REN SMAKs medlemmer som produserer og foredler gode, lokale produkter kan dette, kvalitet og sikkerhet går hånd i hånd.
Handle lokalt
Mangfoldet av våre råvarer og produkter vil være forskjellig etter sesong og hvor du handler.
I gårdsbutikken og de ulike utsalg finner du gjerne en stolt produsent bak disken og du får førstehånds varekunnskap og gjerne noen tips til tilberedning med på kjøpet når du handler.
Så kan du tilsette det du måtte ønske for å lage god mat, opplevelser og gode minner.
REN SMAKs oppgave/misjon for forbrukeren
- Gi tilgjengelighet og oversikt over lokalprodusert mat og drikke via nettstedet, sosiale medier og
arrangementer
- Gi forslag til «matnyttige» opplevelser i eget bo område = agroturisme
- Gi kjennskap til hvor og hvordan maten er produsert
- Fortelle om mat du kan servere med en historie om opprinnelsen
- Tilby matkurs og andre aktiviteter
REN SMAKs motto: Lokalt, trygt og ekte!
Formål med foreningen REN SMAK (fra vedtektene)
REN SMAK er en frittstående sammenslutning organisert som forening som skal:
- Fremme lokalproduserte landbruksvarer gjennom eksisterende gårdsbutikker, markeder, utsalg
og (spesial)butikker
- Bidra til å etablere møteplasser for bonden/produsenten, samt HoReCa
- Bidra til utvikling av nye produkter og samarbeid.
- Gi økt tilgjengelighet til og oversikt over lokalprodusert mat og drikke i regionen.
- Være et nettverk for gårdsbutikker og bønder i Lier, Asker og omkringliggende kommuner.
Disse aktivitetene har REN SMAK gjort de to siste årene
2021
April: Fotograf Torbjørn Tandberg (TT foto) tok foto hos alle produsentene igjennom deres sesong. REN SMAK har nå godt med høyoppløselige bilder fra produksjonen og gårdsbutikkene som kan benyttes i ulike sammenhenger. Dette har ført til at foreningen blant annet hadde stor bildeprofilering på arrangementet Matveien og mer profesjonelle poster på sosiale medier. Bildene er også brukt i forbindelse med medieomtale i lokale aviser og ukepresse
Mai: Mobilfotokurs, Instagramkurs og Google My business, med Smaken av Asker og Bærum
August: Nærturisme turfolder med forslag til turer i produsentenes nærområder produseres, slik at folk kan dra på tur og handle i gårdsbutikken før eller etterpå. Disse er brukt av kommunene og ligger ellers rundt på ulike arenaer, foruten hos medlemmenes utsalgssteder.
September: Smaksløype-kort produseres. Kunder drar innom flest mulig gårder innen året, får stemplet kortet og mulighet til å vinne stor kurv med produkter fra produsentene.
September: Arrangementet 8 åpne gårder, hvor 9 av produsentene deltok. Her var det ulike aktiviteter og konkurranser og premier å vinne.
2022
Mars: Inspirasjonstur/studietur til NOFIMA på Ås, med foredrag og omvisning. Besøk på Askim Frukt og Bærpresseri med omvisning i produksjonshallene, etterpå besøk på Bælgodt butikk i Spydeberg med lokalproduserte varer og interiørting (som enkelte av produsentene har i sin gårdsbutikk).
April: Instagramkurs hos mediabyrået Godt Sagt, Drammen for medlemmene.
Mai: Samarbeid om levering av produkter fra diverse produsenter til Lier Bygdetuns sommerkafe og intimkonserter utover året.
September: arrangementet Matveien på Store Gilhus Gård, Lier. Stort arrangement med seminar, utstillinger, salgsboder og ulike aktiviteter.
-REN SMAK produsentene hadde utstilling og salg, i og utenfor stabburet på gården
-produkter fra REN SMAK produsentene ble tilberedt av profesjonell kokk som mat til åpningsseminaret på Matveien
-foredrag fra styreleder om REN SMAK, og en produsent om gårdsdriften, på seminaret
-blomster- og grønnsaksdekorasjoner fra REN SMAK til arrangementet
-store fotoplakater med forklaringer i seminarområdet om flere REN SMAK produsenter
November: REN SMAK legges kollektivt inn under nettsiden Norske Gårder for videre redigering i 2023.
November: Næringslivsdagen i Asker, REN SMAK stilte med stand.
Desember: avisartikkel med diverse foto, skrevet av prosjektleder, publisert i Lierposten og Hurum og Røykens avis.
Dette kan foreningen tilby nye medlemmer:
- markedsføring av produkter på REN SMAKs nettsted med egen underside for produsenten.
Dette kan passe spesielt godt for de som ennå ikke har eget nettsted.
- markedsføring på REN SMAKs facebookside
- deltagelse på REN SMAK stand på aktuelle markeder og arrangement, dette kan passe
spesielt godt for små produsenter som ikke har kapasitet til å bemanne stand over lang tid
- et felleskap med andre produsenter eller gårdsbutikkeiere for gode idéer, samarbeid og
nettverk.
Tror du dette er noe for deg?
Har du gårdsbutikk, er du produsent og/eller foredler av landbruksvarer i Lier, Asker og omkringliggende kommuner, og ønsker å bli medlem i foreningen, ta kontakt med:
- Kirsten Ravnsborg Justad, Gilhus Gård/Grøntbua, e-post: kirsten@gilhusgard.no, tlf. 906 65 279
- Kristi Haug Transet, Bryggerhuset på Frøtvedt, e-post: kritrans@online.no, tlf. 928 09 200
- Grethe Swift, Frukt og Juletregården, e-post: grethe@fruktogjuletre.no, tlf. 907 69 095
Søknader behandles av styret.
Husker du smaken av kålrabiskalken du fikk mens du ventet på at middagen skulle bli ferdig? Eller de nystekte, varme brødene med smør som smeltet under brunostskiva? Og da du oppdaget hvor godt pepperbiff smakte?
Smaker er personlige opplevelser som sitter lenge i minnet. Rene smaker er ofte med fra barndommens og tidligere tiders minner.
Mat laget fra bunnen av gjør at man «blir kjent med» hver enkelt råvare under tilberedelsen og sanselige og smaksrike minnes skapes. Dette vil REN SMAK hjelpe deg med å få til, ved å tilby gode, rene råvarer og lokalproduserte produkter!
På REN SMAKs facebookside deler vi innlegg fra og om medlemmer: produktnyheter, sesongens gjøremål for produsenten, videoer med fokus på produkt eller produsent, og tips og oppskrifter basert på råvaren eller produktet.
REN SMAK har mulighet til å bistå med å utforme fotomontasje, ta video eller fotografere som montasjen under viser, til en viss grad.
REN SMAK takker
Stiftelsen John Rasmussen Aas og Hustrus Legat har tildelt midler til foreningen REN SMAK i 2019 og 2021. Dette betyr mye og har muliggjort profilering og videreutvikling av REN SMAK.
Lier kommune har støttet REN SMAK med bidrag til prosjektet/arrangementet Velkommen til 8 åpne gårder.
Asker kommune har støttet REN SMAK med bidrag til folderen Turforslag med noe attåt i Asker og Lier.
KONTAKT FOR REN SMAK:
Styreleder: Kirsten Ravnsborg Justad
e-post: kirsten@gilhusgard.no
Telefon 906 65 279
ER DU PRODUSENT AV GÅRDSPRODUKTER
og har en gårdsbutikk eller utsalg i Drammen, Lier, Asker eller Bærum? Les mer om medlemskap i REN SMAK via knappen under:
LIK ELLER FØLG OSS PÅ FACEBOOK
- og vi blir glad for Likes, delinger og kommentarer på våre poster :-)
REN SMAK 2024 © All Rights Reserved